nyomtat kiürít  

 

Cisztercita kolostor és romkert
  • Cím: Pásztó,

A Nyugat-Mátra lábánál elterülő kisváros értékes műemléke a romkert végében magasodó egykori cisztercita kolostor. 1716 tájékán épült az Árpád-kori apátság köveinek felhasználásával. Az épület előtti romkert a XII. századi apátsági templom és kolostor maradványait őrzi. A kolostor északi és nyugati szélein a középkori apátság alapfalai láthatók. Érdekesség a régi bencés klastrom üveghutáinak maradványa.

Az épület ma a Pásztói Múzeumnak ad otthont, melyben a Helytörténeti Múzeum érdekes gyűjteményét tekinthetjük meg. Állandó kiállítása: Évmilliók emlékei Nógrádban és a város történetét bemutató tárlat.

A romkert közepén, magányosan áll az Oskolamester háza, mely az ország egyetlen rekonstruálhatóan fennmaradt, XV. századi mezővárosi polgárháza.
Ma múzeumként funkciónál.További látnivalók a környéken

Hollókő Vára

Hollókő legendás vára egy hosszan elnyúló domboldal végében kiugró szikla szélén magasodik az ófalu fölé. A domb oldalán gyalogösvény vezet a palóc falu ...

Mátraverebély-Szentkút - Búcsújáró hely

A hagyomány szerint Mátraverebély-Szentkúton Szent László 1092-ben kun üldőzői elöl Szög nevű lovával egy szakadékot átugratva csodás módon megmenekült. A ...

Körösi Csoma Sándor Emlékpark

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn, az egyetemes emberi értékek, valamint nemzetünk ...

 
teljes lista »
hirdetés
ugrás a(z): .környéke.hu
környéke.hu a Facebookon
Folyamatos érdekességek, akciós szálláshelyek

 
Nézzen körül máshol is
szállás ajánló

Patakpart Vendégház

Cserhátszentiván

Százados-udvar Vendégház

Cserhátszentiván

Fenyves Fogadó

Szurdokpüspöki

vendéglátás ajánló

A környéke.hu egy országos lefedettséggel rendelkező információs rendszer, melynek segítségével megtervezhető egy színvonalas hazai nyaralás, kirándulás, hosszú-hétvége.

A rendszer tartalmát teljes mértékben a rendszer használói alakítják (természetesen némi moderálással). A mindenki által szerkesztett tartalomból útitervek készíthetők, illetve mások által készített útitervek kereshetők, kinyomtathatók.

bővebben »»»

ugrás a(z): .környéke.hu